Akupunktur i foden

ANKELSMERTE OG FODSMERTE?

Der er over 20 leddannelser i foden og smerter fra fodens led er en hyppigt en overset lidelse.

I fodleddet er bevægeligheden og stabiliteten af stor betydning. Vi går hver dag rigtig mange skridt og står meget, hvilket stiller store krav til funktionen af fødder og fodled.

Bevægelighed mellem de forskellige knogler samt styrke og smidighed i muskler, sener og ledbånd er af vital betydning for velvære og funktionsniveau i ankel og fod.

Lidelser, der kan opstå i ankel og fod er mange og kan have forskellige årsager såsom skader, overbelastning, og slidgigt. Herunder kan du læse om symptomer og tilstande i fod og ankel, som kan behandles eller aflastes her på klinikken med akupunktur, tapning og/eller laser samt indlægssåler.

  •  Hælspore eller plantar fasciitis
  •  Irriteret og fortykket achillessene
  •  Forstuvning
  •  Forstrakte ledbånd
  •  Nedsat bevægelighed mellem knoglerne
  •  Nedsunket forfod
  •  Slidgigt/artrose i storetåens grundled

 

Hælspore eller plantar fascitis

På undersiden af foden har vi en bindevævsplade, den kaldes plantarfascien. Den har udspring fra forkanten af hælbenet og spreder sig i vifteform frem til tæerne. Plantar fascitis er en tilstand, hvor plantarfascien fæste til hælbenet er overbelastet. Dette er den hyppigste årsag til hælsmerter, det kan bla. skyldes platfod eller hulfod, hvor svangbuen er på overarbejde enten den ene eller den anden vej alt efter hvilken fejlstilling der er tale om.

Det vigtigste symptom er smerter under hælen ved belastning. Smerten udløses, når du træder ned på foden. Smerterne er i begyndelsen kun til stede ved belastning, men kan efterhånden også være til stede i hvile. Af og til stråler smerterne fremad i foden, og den kan omfatte det meste af fodens underside.

Smerterne er ofte værst tidligt på dagen, og når du starter med at belaste foden efter hvile, især når du står op om morgenen. Når foden er blevet lidt opvarmet, kan smerten aftage. Ved store belastninger vil smerten øges igen. Hvis smerterne også er til stede i hvile, er det typisk, at generne er værst om aftenen efter en dags belastning. Smerterne kan hos nogle personer lindres ved, at de går på tæer.

Røntgen kan eventuelt vise en knogleudvækst, en såkaldt hælspore ved fæstet på hælbenet. Hælsporen ses dog både hos personer med plantar fascitis og raske personer helt uden gener. Derfor tror man ikke længere på, at hælsporen har betydning.

Akillessenebetændelse

Betændelse/inflammation i akillessenen er en hyppig overbelastningsskade som oftest ses hos idrætsfolk, midaldrende motionister og ældre mennesker. Løbere er specielt udsatte, og især hvis man løber meget på hårdt underlag.

Hoved symptomet ved betændelse i eller ved akillessenen er smerter ved nederste del af senen eller bagpå hælen. Smerterne kommer, når man begynder at bruge hælen aktivt, for eksempel under løb. Smerterne aftager i reglen efter nogen tids aktivitet, for så efterfølgende at forværres. Der er ofte smerter og stivhed, også når man er i hvile.

Sene betændelse udvikler sig som regel på baggrund af langvarig belastning. Efter nogen tid dannes der små rifter i senen, som giver mikroskopiske blødninger. Blodet skaber irritation, og der udvikles en betændelsestilstand. Betændelsen skyldes altså ikke bakterier og virus, men overbelastning.

Risikoen for at udvikle betændelse og slidforandringer i og omkring akillessenen er større, når man bliver ældre. Høj alder er forbundet med reduceret styrke i sene vævet, så man lettere pådrager sig en betændelse. Jogging gør én mere udsat. For meget løb på hårdt underlag er en ekstra risiko. Løb med gamle eller ikke fjedrende løbesko synes også at have betydning.

Hvis man er platfodet, er risikoen for problemer med akillessenen større. Ved platfod er foden vredet lidt udad. Det giver øget træk og belastning på indersiden af akillessenen. Efter en periode kan dette give slidforandringer.