Posturologi

HVAD ER POSTUROLOGI (KROPSHOLDNING)

Posturologi er læren om kroppens toniske muskulatur, altså den muskulatur vi bruger til at holde os oprejste. Den toniske muskulatur er dels underlagt det viljestyrede nervesystem, men også det autonome nervesystem. Vores bevægelser er bevidste, men kropsholdningen er typisk ubevidst. Posturologi er læren om alle de ubevidste informationer, som hjernen modtager om øjnenes stilling, vores bidfunktionen, balancen der registreret fra det indre øre, led, musklernes spænding, føddernes stilling og deres indbyrdes samarbejde. Alle disse informationer har betydning for, at vi er i stand til at stå oprejst og hvordan vores holdning i det hele taget.

Er der skævheder og ubalancer i den toniske muskulatur kan give smerter og forstyrrelser i bevægeapparatet. Dens største domæne er rygsøjlen. Vores stående stilling er resultat af tonus i de toniske muskler. Denne tonus er centralt reguleret ud fra oplysninger, som hjernen hovedsageligt får fra henholdsvis:

  • – Øjets stilling i øjenhulen.
  • – Bidstillingen.
  • – Fodstillingen.

Kun posturologien har fokus på de toniske muskler, der hverken kan masseres eller manipuleres med varig effekt, da de er centralt regulerede.

Posturologien er genial der hvor klienten har posturologiske spændinger, smerter og skævheder, f.eks. spændingsmønstre der ikke har reageret på anden behandling som massage, manipulation, fysioterapi, akupunktur etc.

Posturologien kan således være med til at skabe holdbare resultater hos klienter der ellers har en tendens til at glide tilbage i gamle mønstre.

Posturologien er et godt værktøj til at diagnosticere bagvedliggende årsager til et utal af nakke og lændeproblemer, samt ubalancer i lænd og bækken som sammen med postulogiske behandlinger og indlægssåler kan rettes op.

Ubalancer fra kranium og nakke stammer ofte fra det ene øjes muskler eller fra kæbemuskulaturen. En magnet eller øreakupunktur kan balancere dette midlertidigt. Men også en tandlæge eller synstræner kan gøre en forskel på dette, så kroppen atter finder sin ligevægt og slipper af med unødige muskelspændinger. Den posturologiske behandling består i at genoptræne hjernen i at opfatte sansningerne ligevægtigt, så kroppen derigennem kan afspænde og genoprette sig selv.

Klienter undersøges fuldt påklædt i stående stilling. Med en kort posturologisk test kan man konstatere, om patienten står afslappet oprejst ved at være posturologisk balanceret eller skæv.

Eventuel skævhed rettes op ved hjælp af enten tynde indlægssåler, magneter eller små nåle på øret.